Stichting Dakloos Dier.nl

Wat te doen bij een gevonden kat?

Je hebt een kat zien lopen of gevonden en je vraagt je af of je de kat moet helpen. Is het een zwerfkat die hulp nodig heeft, of is het een huiskat met een eigenaar die misschien gewoon op ontdekkingstocht is? Met onderstaand stappenplan en checklist helpen we je bepalen wat de beste manier van handelen is. Lees het hele document eerst door zodat je de juiste volgorde van stappen kunt bepalen.


Observeer de kat
Controleer of één van de volgende zaken van toepassing is op de gevonden kat:

• De kat is ziek of gewond.
• De kat is jonger dan een half jaar (kitten).
• De kat is een gevaar voor de omgeving en zichzelf (zoals bij een snelweg).
• De kat loopt al lange tijd rond met of zonder bandje.

Kun je één of meer van deze punten bevestigen, dan is directe hulp noodzakelijk. Bel 144 of de plaatselijke dierenambulance!

Check vermissing in jouw buurt

Om te voorkomen dat gezonde katten tijdens hun ommetje buiten worden gevangen en beschouwd als zwerfkat, vraag eerst rond in de buurt wie de kat kent. Kijk op social media van jouw woonplaats bij vermiste en gevonden dieren, vraag rond in de buurt Whatsapp, klop aan bij buren en dergelijke. Plaats eventueel zelf foto's met een omschrijving van de gevonden kat in uw eigen buurt en daar buiten. Katten kunnen ver wandelen, dus hoe verder de zoek-radius hoe beter. Voer de kat in eerste instantie niet, omdat hij daardoor niet meer terug zal keren naar huis en mogelijk een speciaal dieet heeft

Meld de kat aan in uw gemeente

Wanneer je een kat hebt gevonden ben je wettelijk verplicht hier van aangifte te doen bij het asiel of de dierenopvang in jouw gemeente. Meld de kat ook bij jouw lokale gemeente en dierenambulance zodat zij op de hoogte zijn van de omvang van de (zwerf)kattenpopulatie en je mogelijk kunnen doorverwijzen voor directe hulp in jouw buurt.

Controleer of de kat is gechipt
Als de kat is gechipt kan de eigenaar achterhaald worden. Wanneer je zelf niet in het bezit bent van een chipreader, dan zijn er vrijwilligers in jouw buurt die deze wel hebben. Ze zijn bereid een chipcheck te doen. Op deze Facebookgroep staan per regio welke mensen een chipreader hebben en kan je een oproep plaatsen: "Chipreader bezitters voor hulp bij gevonden katten of andere huisdieren". Wanneer de kat goed is te hanteren kan je hem in een stevige reismand meenemen naar de dierenarts of het plaatselijke asiel om de chip te laten uitlezen. De dierenambulance is ook in het bezit van een chipreader.

Heeft de kat een chip dan kan je het chipnummer opzoeken op www.chipnummer.nl. Op deze site krijg je met het chipnummer toegang tot alle databanken. Hierdoor kan je zoeken naar de gegevens en eigenaar van de kat.

Hoe doe je dat?

Wanneer je het 15-cijferige chipnummer op www.chipnummer.nl invoert, en deze bij een database geregistreerd staat, krijgt je een groene balk te zien met de tekst “gevonden bij.. “. Als je op deze groene balk klikt, komt je direct uit bij de gegevens van de kat en hopelijk de eigenaar. Twijfel je, bel dan met een lokale dierenambulance, dierenpolitie 144 of dierenarts voor hulp.

Gebruik een belbandje
Wanneer de kat geen chip heeft en je de kat op de diverse kanalen hebt aangemeld zonder reactie, dan kan je de kat een belbandje om doen. Dit is een papieren bandje, die je ook zelf kan maken, waarop je vraagt de eigenaar telefonisch contact met je op te nemen. Vermeld bijvoorbeeld op het bandje: "Wil de eigenaar van deze kat contact met mij opnemen nr ...". De dierenambulance kan ook een belbandje om doen. Let op, een belbandje mag alleen van papier zijn! Gebruik geen “gewone” kattenhalsband om verstikking of beknelling te voorkomen.

Loopt de kat na een aantal dagen nog met het belbandje om en heeft de eigenaar geen contact opgenomen, dan kan de kat worden opgehaald door de dierenambulance. Deze wordt dan ondergebracht bij het dierenasiel van jouw gemeente.


Amivedi
Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Ze werken nauw samen met politie, dierenartsen, dierenambulances en dierenasielen om dieren weer thuis te brengen. Op de website www.amivedi.nl kun je kijken of de gevonden kat wordt vermist. Is dat niet het geval, dan moet je de kat daar met duidelijke foto's en een omschrijving aanmelden als gevonden.


Dierenambulance
De dierenambulance schakel je in wanneer de kat in acute nood verkeerd zoals ziekte, verwonding, er een gevaarlijke situatie ontstaat en bij kittens. Zij kunnen eventueel ook helpen bij het uitlezen van  een chip en het vangen van een schuwe kat. Als de eigenaar zich niet meldt binnen een bepaalde tijd dan wordt de kat door de dierenambulance opgehaald.

Dierenasiel
Wanneer de kat niet is gechipt en de eigenaar niet is achterhaald, wordt hij uiteindelijk overgedragen aan het dierenasiel of kattenopvang in de buurt. Daar krijgt het dier de nodige medische zorg, juiste voeding en wordt gekeken of de kat herplaatst kan worden als huiskat. Uiteindelijk zal na een wachttijd van minimaal twee weken de kat ter adoptie worden aangeboden.

CHECKLIST GEVONDEN KAT:

Noodsituatie?

  1. Bel de dierenambulance!
  2. Bel de Dierenbescherming, 144!

Geen noodsituatie:

  1. Controleer vermissing in de buurt.
  2. Controleer aanwezigheid chip.
  3. Wel een chip, zoek op www.chipnummer.nl
  4. Geen chip, doe een belbandje om.
  5. Zoek en plaats de kat op (lokale) social media.
  6. Controleer vermissing op www.amivedi.nl
  7. Plaats de kat als gevonden op www.amivedi.nl
  8. Meld de kat altijd bij de gemeente waarin je de kat hebt gevonden.
  9. Geen reactie op berichten? Bel de dierenambulance.

Hopelijk helpt deze informatie bij het vinden van de eigenaar of de juiste zorg te bieden aan de gevonden kat. Bedankt voor je inzet!

Dierenambulances en Dierenasielen per provincie *

Hieronder vind je een selectie van enkele grote organisaties per provincie. Voor een volledig overzicht is het raadzaam de websites van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), Dierenbescherming en lokale gemeentes te raadplegen.

Via volgende links kun je ook op zoek gaan naar een stichting of organisatie bij jou in de buurt. Erkende Dierenlot Beneficianten: https://www.dier.nu/beneficianten

Via Stichting Zwerfkatten Nederland:  Stichting Zwerfkatten Nederland

Er zijn meer stichtingen en organisaties actief voor (zwerf)katten dan er op deze overzichten staan. Google, bel of raadpleeg uw gemeente voor meer hulp.

Dierenambulances en Dierenasielen per provincie:

Drenthe

  • Dierenambulance Assen en omgeving, Telefoonnummer: 06-22777855
  • Dierenasiel Beilen, Telefoonnummer: 0593-522613

Flevoland

  • Dierenambulance Almere, Telefoonnummer: 036-5348833
  • Dierenasiel Lelystad, Telefoonnummer: 0320-241004

Friesland

  • Dierenambulance Leeuwarden, Telefoonnummer: 06-51316202
  • Dierenasiel De Wissel, Telefoonnummer: 058-2664300

Gelderland

  • Dierenambulance Arnhem, Telefoonnummer: 026-3832662
  • Dierenasiel Arnhem, Telefoonnummer: 026-3620577

Groningen

  • Dierenambulance Groningen, Telefoonnummer: 050-5791900
  • Dierenasiel Groningen, Telefoonnummer: 050-5791900

Limburg

  • Dierenambulance Limburg, Telefoonnummer: 0900-1120000
  • Dierenasiel Limburg, Telefoonnummer: 043-3621123

Noord-Brabant

  • Dierenambulance Den Bosch, Telefoonnummer: 073-6412417
  • Dierenasiel Eindhoven, Telefoonnummer: 040-2811339

Noord-Holland

  • Dierenambulance Amsterdam, Telefoonnummer: 020-6262121
  • Dierenasiel Amsterdam, Telefoonnummer: 020-7172870

Overijssel

  • Dierenambulance Enschede, Telefoonnummer: 053-4360070
  • Dierenasiel Zwolle, Telefoonnummer: 038-4601717

Utrecht

  • Dierenambulance Utrecht, Telefoonnummer: 030-2739000
  • Dierenasiel Utrecht, Telefoonnummer: 030-2514543

Zeeland

  • Dierenambulance Zeeland, Telefoonnummer: 0900-1120000
  • Dierenasiel Goes, Telefoonnummer: 0113-561865

Zuid-Holland

  • Dierenambulance Zuid-Holland Zuid, Telefoonnummer 088-3437112
  • Dierenasiel Rotterdam/Spijkenisse, Telefoonnummer: 088-34 37 130

* Let op, deze telefoonnummers zijn afkomstig van verschillende dierenambulancediensten in Nederland. Telefoonnummers kunnen gewijzigd zijn of niet meer bestaan. Voor specifieke gevallen is het altijd goed om ook de lokale gemeentelijke websites en dierenbeschermingsorganisaties te raadplegen voor de meest actuele en nauwkeurige informatie.