Stichting Dakloos Dier.nl

Adoptieprocedure

Beschikbare katten
Wil je graag één van onze katten adopteren, kijk dan op onze website bij "Katten" en "Ter adoptie". Daar staan alle beschikbare katten. Lees de verhaaltjes goed om te weten naar wat voor soort huisje de kat op zoek is. Spreekt een kat jou aan, mail ons dan via de button "ik heb interesse".

Kittens plaatsen wij per twee! Zij staan dan als koppel op onze website. Twee kittens hebben steun aan elkaar, leren van elkaar, verzorgen elkaar en hebben altijd een speelmaatje waar ze hun energie bij kwijt kunnen.

Wanneer een nestje uit een oneven aantal kittens bestaat komt het voor dat wij een kitten als éénling plaatsen maar dan alleen bij een al aanwezig jonge sociale kat. Dit doen we omdat wanneer een kitten alleen wordt geplaatst er gedragsproblemen kunnen ontstaan zoals slopen, bijten en agressie.

Al onze katten worden geplaatst als binnenkat met eventueel een veilig buiten door een afgesloten tuin of balkon waar ze niet uit kunnen! De meeste katten hebben wij als zwervertjes gered van de straat. We willen niet dat ze nogmaals worden blootgesteld aan de gevaren van het buitenleven zoals verongelukken, vergiftiging, verwonding, mishandeling, ziektes, verdwalen en vermissing.

Welke kat past bij mij?
Houd met de keuze van een kat rekening, met wat je de kat kan bieden en wat jouw wensen zijn.
Kittens zijn energiebommetjes. Ze hebben behoefte aan voldoende ruimte om te kunnen rennen, klimmen, spelen. Daarnaast hebben ze nog wat opvoeding nodig en zal je daar voldoende tijd voor vrij moeten maken.

Moederpoezen mogen meestal wel alleen worden geplaatst. Dit zijn vaak nog jonge poezen die, na een intensieve periode van zogen en kittens verzorgen, toe zijn aan wat extra aandacht.

Volwassen katten zijn, in tegelstelling tot kittens, gecastreerd en het karakter is al goed zichtbaar. Zo kunnen we een betere inschatting maken of de kat met andere katten, honden of kinderen kan samenwonen. Volwassen katten zijn hun “wilde haren” al kwijt en hebben hun opvoeding al achter de rug.
Senior katten zijn over het algemeen minder energiek en hebben geen behoefte aan een druk huishouden met jonge kinderen en kittens. Hierdoor zijn ze met wat minder ruimte al tevreden.
Bange katten hebben meer tijd nodig om te wennen. Ze zijn gebaat bij een rustige benadering en veel geduld. Met wat extra aandacht groeien dit soort katjes ook uit tot leuke huisgenootjes.
FIV katten kunnen net als niet geïnfecteerde katten een lang, gezond en gelukkig leven hebben. Bij deze katten moet er extra aandacht zijn voor gezonde voeding en de weerstand op peil te houden.

Vragenlijst
Vooraf willen we graag een inschatting maken of de kat een goede match is met jouw huishouden. We sturen daarom een vragenlijst om iets meer te weten te komen over jouw woon-, werk en gezinssituatie.

Aan de hand van de ingevulde vragenlijst beoordeelt de adoptiemedewerker of een kennismaking mogelijk is. Er zal dan contact worden opgenomen voor een telefonisch kennismaking. Is dit telefoongesprek positief dan kan er een kennismakingsbezoek worden ingepland met de kat bij het gastgezin.

De kennismaking
Al onze katten verblijven bij een gastgezin. Onder aan het profiel van elke kat staat vermeld in welke plaats de kat is te bezoeken. Wij hebben geen onderkomen in de vorm van een asiel. De kennismaking vindt daarom met alle gezinsleden plaats bij het gastgezin thuis en is geheel vrijblijvend. Bij dit bezoek wordt er gekeken of er een klik is met de kat. Zowel de adoptant als het gastgezin moeten er een goed gevoel bij hebben. Het gastgezin zal nog wat meer kunnen vertellen over het karakter en de gewoonten van de kat. Is de kennismaking door beide partijen positief bevonden, dan mag de kat nog niet direct mee. Mensen die van heel ver komen kunnen informeren naar andere opties.

Kittens mogen op z'n vroegst verhuizen met 10 weken oud. Met 9 weken oud en het minimale gewicht van 1 kilo worden ze gevaccineerd. Eén week na de vaccinatie mogen ze verhuizen.
Maar elk kitten ontwikkelt zich in zijn eigen tempo waardoor het soms langer duurt voordat ze geadopteerd kunnen worden. Een reden kan zijn dat ze minder hard groeien, meer tijd nodig hebben voor de socialisatie, nog herstellen van ziekte of een medische ingreep.

Adoptieovereenkomst
Wanneer je na de kennismaking helemaal verliefd bent geworden op jouw nieuwe kat gaan we de adoptie in gang zetten.

Het adoptiebedrag van €175,- per kat dient te worden voldaan. Al onze katten worden geplaatst met een adoptie-overeenkomst. Na ondertekening en de betaling is de kat officieel voor jou gereserveerd!

Wanneer de kat verhuist is hij minimaal één keer gevaccineerd, gechipt, ontwormd en ontvlooid volgens schema en door de dierenarts gezond verklaard. Katten vanaf 6 maanden zijn ook gecastreerd/gesteriliseerd.

De voorbereiding
Na de kennismaking is het tijd om de woning voor te bereiden op de komst van jouw nieuwe huisgenoot.
Wanneer je voor het eerst begint aan katten zal je een kattenuitzet moeten aanschaffen zoals kattenbakken, voerbakjes, krabpalen, zachte mandjes, speelgoed, reismand. Loop het huis nog even na op onveilige situaties voor katten. Ook als er al een kat in huis woont is voorbereiding nodig. De nieuwkomer wordt bij voorkeur eerst even apart gehouden in een eigen kamertje. Vanuit daar kan de introductie met de eigen kat beginnen.

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen adviseren wij om de eerste periode het zelfde voer en de zelfde kattenbakvulling te kopen als het gastgezin. Dit voorkomt darm en maagproblemen door ander voer en onzindelijkheid door andere kattenbakvulling.

Wanneer het huis op orde is en alle spullen zijn aangeschaft kan er een datum worden afgesproken waarop de kat verhuist.

Nazorg
Onze betrokkenheid stopt niet bij de verhuizing van de kat. Zeker tijdens de wenperiode blijven wij graag op de hoogte van hoe het gaat met de kat. Het gastgezin heeft veel liefde en tijd in jouw nieuwe kat gestoken. Hoe leuk is het dan als je nog eens foto's en/of filmpjes krijgt van jouw opvangkat en hoort hoe het gaat.  

Mochten er onvoorzien medische problemen voordoen in de wenperiode dan kan je altijd contact met ons opnemen. Ook wanneer de introductie met de al aanwezige kat moeizaam verloopt kunnen wij begeleiding bieden.

ℹ️ Voor nieuwe adoptanten hebben wij een informatiegids geschreven. Zie op onze website Katten en Informatie Gids Adoptanten.

658ed10c754826eebea9cd4c_Informatiegids_voor_adoptanten_17-05-23.pdf (website-files.com)