In Nederland zijn naar schatting tussen de 135.000 en 1.200.000 zwerfkatten. Om deze dieren gezond te houden en te voorkomen dat het er niet nog meer worden, moeten we ze steriliseren/castreren en vaccineren. Maar de belangrijkste stap is dus eerst vangen.
En ik weet niet of je al eens met een jutten zak een verwilderde kat hebt achternagezeten? Nou, dat werkt niet, daarom gebruiken we vangkooien zoals deze hiernaast staan afgebeeld.
Deze kooien doen hun werk, maar als innovatief Nederland kan dit een stuk efficiënter en vooral diervriendelijker. Daarom wil ik jullie oproepen om mij in contact te brengen met alle kattenvangers van Nederland. Ik zou graag van jullie willen weten wat we kunnen verbeteren om dit 10x beter te maken.
Mijn naam is Johan Van Wambeke. Ik ben de voorzitter van Stichting Dakloos Dier en ik heb een plan om dit probleem met ondernemend Nederland aan te pakken en buiten dat een voorbeeld te stellen aan Europa en de rest van de wereld. Laten we nu eens naar het welzijn van onze dieren kijken.
Dit project loopt in 3 fases:
- Ideeën verzamelen
- Prototype maken
- Betere vangkooi aanbieden
Fase 1;
Waar ik iedereen wil vragen om hun ervaringen en ideeën te delen. We willen de problemen met de huidige vangkooien horen en een kooi maken die 10x beter en slimmer is. De nieuwe kooi zal via internet met de vanger communiceren.
- Als er iets gevangen is (foto/beweging sensor)
- Wat er gevangen is (foto/beeld)
- Waar de kooi staat (GPS)
- Of het dier een chip heeft (chipreader)
We zullen het ook mogelijk maken om de kooi op afstand te openen indien je een verkeerde vangst hebt. Met deze sensoren maken we deze we kooi slim en verminderen we hopelijk al wat stress bij de katten.
Eens we alle feedback hebben over de huidige kooien en ik iedereen gehoord heb gaan we naar fase 2.
Fase 2;
Hierbij zal ik met technische mensen een eerste versie van de kooi maken. Anti-diefstal, anti-dierenleed en razend efficiënt. Deze prototype fase kan best lang duren omdat we 1 of 2 versies van de kooi zullen maken en deze gaan testen tijdens onze vang acties. En hierop alle verbeteringen verder doorvoeren.
Fase 3;
Hierin bouwen we (in kleine schaal) vangkooien op aanvraag. Ik kan geen kostprijs plaatsen op de kooi. Wat ik wel kan zeggen is dat ik voor 2 verschillende ontwerpen wil gaan.
- Een nieuwe vangkooi met alles ingebouwd
- Een kooi upgrade --> Iets wat je op de bestaande kooi kan bevestigen om er een slimme kooi van te maken
Ik heb geen idee hoeveel mensen in Nederland echt begaan zijn met zwerfkatten, maar wellicht is het kleine maar hechte groep. Laat ons daarom geen enkele stem verloren gaan, deel dit en volg ons op social media onder 'stichting dakloos dier'.
Hoe kan jij ons nou helpen?
- Deel je ervaringen met vangkooien formulier
Iedere ervaren vanger heeft zijn of haar favoriete kooi, vertel ons wat deze zo goed maakt, afmetingen, kleur, geluid...
- Doe suggesties hoe onze slimme kooi beter kan formulier
Op basis van wat je al weet, hoe ziet de perfecte kooi eruit, denk je dat de sensoren hulp zullen bieden? Voorzie je problemen waar wij niet hebben aan gedacht?
- Breng ons in contact met specialisten formulier
Dit is zeer belangrijk! We hebben zelf de kennis niet om dit te maken, daarom zoeken enkele handige mensen met ervaring in domotica en metaal bewerking. Ken je zo iemand, laat het ons dan weten. Wij zullen deze mensen uiteraard vergoeden. Daar zijn wij ons bewust van.
- Steun ons financieel doneer
We gaan moeten rekenen op enkele professionele mannen en vrouwen om dit tot een goed eind te brengen. Goeie zin en helpende handen kunnen ons in dit project niet helemaal naar de top brengen. Ook het materiaal als een chipreader vangkooi hebben een prijskaartje.
- Adviseer formulier
Heb je weet van een innovatie premie of Nederlands ondernemers-fonds dat geïnteresseerd zou zijn in dit project, help mij om ze te vinden. De eerste fase hoeft geen geld te kosten, maar om dit effectief te bouwen hebben we een start budget nodig.
- Deel ons bericht
Ik vermoed dat er een echte kern is aan mensen die dit project willen en kunnen steunen. Maar we moeten ze wel zien te bereiken. Hoe meer we dit delen, hoe groter de kans op slagen.