Regelmatig krijgen wij deze reacties als wij uitleggen waarom wij geen kittens alleen plaatsen. Alles wat wij binnen de stichting doen, is in het belang van de kat en gebeurd met een reden. Het is bewezen dat kittens die alleen opgroeien vaker gedragsproblemen hebben dan kittens die samen opgroeien. Dit kan zich uiten in ongewenst gedrag zoals bijten, krabben, onzindelijk zijn en/of het plotseling aanvallen van de handen en voeten. Op lange termijn worden ze op een gegeven moment ‘sociaal gehandicapt’ en mentaal instabiele katten hebben vaak een lagere weerstand. Kittens in de natuur blijven vaak veel langer bij de moeder en leren sociaal gedrag van elkaar. Ze spelen samen, slapen samen, wassen elkaar, stoeien en vechten en geven elkaars grenzen aan. Dit is super belangrijk voor hun sociale ontwikkeling. Eerst een kitten nemen en later pas een tweede kitten is eigenlijk erg zielig. Dit omdat in de beginfase het juist heel erg belangrijk is voor de sociale ontwikkeling. Hoe langer je wacht des te moeilijker zal het zijn om een tweede kat te introduceren.
Katten zijn zeer intelligent en vervelen zich snel. Op het moment dat je een kitten in huis neemt gaan ze zelf iets zoeken om mee te spelen en hiervan zijn de bank, gordijnen, stoelen en handen en voeten vaak de dupe. Wanneer ze een maatje hebben is de kans dat er iets gesloopt wordt veel kleiner aangezien ze met elkaar kunnen spelen en op die manier hun energie kwijtraken. Wanneer het huis te klein is voor twee kittens, dan is het zeker te klein voor voor één en vervelen ze zich nog sneller. In dit geval raden wij aan om voor een wat oudere en rustige kat te kiezen die niet met andere katten samen kan.
Regelmatig krijgen wij te horen dat iemand altijd al een kat heeft gehad (of iemand kennen met maar een kat) en dat dat hartstikke goed gaat en de kat gelukkig is. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar je moet jezelf afvragen of het niet egoïstisch is om je kat geen maatje te gunnen en of de kat wel echt zo gelukkig was. Er zijn veel katten die apathisch worden van het te lang alleen zijn. Mochten deze katten ooit in een pension terecht komen of in een asiel dan is dit vaak een ware hel voor ze, omdat ze geen idee hebben hoe ze zich sociaal moeten opstellen naar hun soortgenoten. Kortom er is dus geen enkele goede reden om maar één kitten te adopteren.
Gelukkig zijn er steeds meer stichtingen en asielen die dit beleid ook handhaven en adoptanten bewust proberen te maken waarom het beter is om altijd twee kittens te nemen, en dat is super goed nieuws voor onze katten vriendjes! Hoe leuk is het dat je kat een maatje heeft waarmee die samen kan spelen, stoeien, slapen, wassen en iemand heeft die hem/haar altijd begrijpt!
𝘒𝘪𝘫𝘬𝘦𝘯 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘵𝘸𝘦𝘦 𝘬𝘢𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘴𝘭𝘢𝘱𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘴𝘱𝘦𝘭𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘤𝘩 𝘷𝘦𝘦𝘭 𝘭𝘦𝘶𝘬𝘦𝘳 𝘥𝘢𝘯 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘬𝘢𝘵 𝘥𝘪𝘦 𝘪𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘦𝘦𝘯𝘵𝘫𝘦 𝘣𝘦𝘻𝘪𝘨 𝘪𝘴?