Het is natuurlijk heerlijk om op de bank met je kat te knuffelen. Het is dat weer wat minder leuk als je kat je bank als krabpaal gebruikt. Katten krabben niet om vervelend te zijn, maar voor hun eigen bestwil. Het is goed voor de nagels van jouw kat, maar helpt ook tegen stress. Als je het krabben van je kat wil afleren, veel succes. Wel kun je voorkomen dat jouw kat je zuurverdiende meubels gebruikt om de nagels in te zetten. Wij vertellen graag waarom katten krabben e hoe je mogelijk kunt voorkomen dat ze dit aan jouw meubels doen.
Katten krabben om verschillende redenen. Krabben is bijvoorbeeld goed voor de nagels van een kat. Ze vijlen als het ware de nagels en hierdoor worden ze niet te lang en blijven ze scherp. Daarnaast is het krabben ook een goede training van de voorpoten. Ook is krabben een onderdeel van territoriale communicatie. Zo laat een kat niet alleen zien dat dit zijn plek is, maar voelt de kat zich ook veilig en zekerder. Kliertjes gelegen tussen de voetzooltjes van de kat, scheiden geur en zweet af, door de combinatie van deze twee ontstaat er een unieke geur. Krabben is ook een uiting van stress. Door te krabben verlichten katten de spanning in het hoofd. Net zoals dat jij even moet uitrazen wanneer je boos, bang of gestresst bent. Ook kan een kat gaan krabben uit verveling of eenzaamheid.
Zo zie je maar weer, een ding kan een hoop verschillende redenen hebben. Daarom is het heel erg belangrijk dat je kat voldoende krab mogelijkheden heeft in de ruimtes waar hij het vaakste komt. Denk bijvoorbeeld aan krabpalen of krabmeubels. Er zijn ook kleinere krab mogelijkheden zoals een krabmat.
Een oplossing is per oorzaak verschillend. En zoals jullie al hebben kunnen lezen zijn er een hele hoop oorzaken. Toch hebben wij vijf effectieve oplossingen voor jullie op een rijtje gezet.
Heb je één of twee krab mogelijkheden in heel je woning? Dan is het zeker het proberen waard om je kat te verwennen met een extra krabmeubel. Zet bijvoorbeeld op elke verdieping een krabpaal en leg een krabmat in de ruimtes waar je kat het meeste komt.
Ongewenst krabgedrag kan ook te maken hebben met hormonen. Net zoals bij mensen kunnen katten in monstertjes veranderen als hormonen opspelen. Krabben en bijten kunnen hier een gevolg van zijn. Denk goed na of je jouw kat wilt laten ‘helpen’. Dit kan al vanaf zes maanden en vaak geldt “hoe eerder, hoe beter”. Jouw kat of poes zal op jonge leeftijd veel minder hinder ervaren van een ingreep dan wanneer je dit pas later laat doen.
Als jouw kat genoeg krab mogelijkheden heeft, maar zich toch nog graag uitleeft op jouw meubels, is er wellicht meer aan de hand. Het zou kunnen dat jouw kat stress ervaart. Katten zijn erg gevoelige dieren, dus de oorzaak hoeft nog niet eens zo heel diep te zitten. Stress kan al beginnen bij het re-decoreren van je huiskamer of een nieuw televisiemeubel. Haal je nieuwe meubels in huis en wil je voorkomen dat je kat hier meteen zijn nagels in zet? Spray deze dan in met een anti-stress middel. De geuren en feromonen in deze middelen zorgen ervoor dat de kat zich direct op zijn gemak voelt en de kans is groot dat jouw kat het nieuwe bankstel met rust laat. Ga goed na of er redenen zijn waardoor jouw kat stress kan hebben. Mocht dit het geval zijn, neem dan indien mogelijk de oorzaak van de stress weg.
Als een kat in een bepaalde ruimte aan de meubels of het behang krabt moet je de ruimte eerst goed schoonmaken om alle dierlijke geuren te verwijderen. Daarna kun je in die ruimte een kalmerende geur aanbrengen. Zo kun je kattengras plaatsen of de ‘eau de zweetgeur’ kattenkruid-zakjes gebruiken. Dit zorgt voor meer rust in het koppie en mensen ruiken het niet.
Aandacht willen we allemaal, dit geldt ook voor je kat. Aandacht geven en spelen is heel erg belangrijk! Of je kat nu wel of niet is geholpen en wel of geen krabpaal heeft. Zorg ervoor dat jouw kat voldoende speeltjes heeft. Maak daar ook gebruik van door er met hem mee te spelen.
Krabben aan nieuwe meubels is beter voorkomen dan genezen!